Judo

2.9. - 16.9. Ilmainen judokoulu 2. - 8. -luokkalaisille maanantaisin ja keskiviikkoisin 17:30 - 19:30. Lue lisää...


5.8. - 28.8. Värivöiden yhteisharjoitukset maanantaisin ja keskiviikkoisin 17:30 - 19:00. Uudet kurssit alkavat 1.9.2019

Judo lajina

Judo on japanilainen kamppailulaji, joka usein suomennetaan "pehmeä tie". Pehmeys kuvaa sitä, että lajista on karsittu pois iskut ja potkut, jäljelle ovat jääneet heitot, sidonnat, lukot sekä kuristukset. Toinen käännös lajille on "joustava tie", koska suuri osa judon tekniikoista ja taktiikoista perustuu vastustajan liikkeiden mukana joustamiseen, oman tasapainon säilyttämiseen ja samalla vastustajan tasapainon horjuttamiseen.

Kansainvälisissä kilpailuissa judo on kaikkea muuta kuin pehmeää, lukot ja kuristukset ovat todellisia ja väärinkäytettyinä vaarallisia. Tämän vuoksi judoharjoituksissa keskinäinen kunnioitus on kaiken toiminnan perusedellytys. Judoka oppii varhain kunnioittamaan kokeneempia, mutta myös samantasoisia ja vähemmän kokeneita harrastajia. Harjoituskumppania ei pyritä vahingoittamaan vaan auttamaan häntä kehittymään. Yhteisen hyvän periaatteen lisäksi myös säännöt suojelevat harrastajia, esimerkiksi juniorit eivät saa tehdä lukkoja tai kuristuksia.

Judo sopii monenlaisille harrastajille: Jo muksujudosta lähtien judo kehittää kehonhallintaa, tasapainoa, voimaa, nopeutta, notkeutta, kestävyyttä sekä rohkeutta. Juniorit ylläpitävät kuntoaan leikkien ja kamppaillen sekä voivat osallistua kisoihin. Judokan ura voi jatkua kilpa- tai kuntojudoon tai vaikka valmennukseen ja tuomaritoimintaan - harrastajia ei pakoteta samaan muottiin. Kukin kuuntelee omaa kehoaan ja suorittaa harjoitteet kykynsä mukaan, soveltaen tekniikoita pituutensa, painonsa ja muiden fyysisten ominaisuuksiensa mukaan.

Harjoitukset ovat monipuolisia ja vaihtelevia. Junioreilla ja varsinkin muksujudossa on paljon liikunnallisia leikkejä, joilla lapset saadaan tehokkaasti liikkeelle. Lämmittelyn ja hermoston "herättelyn" jälkeen perehdytään osallistujien tason mukaisiin tekniikkaharjoitteisiin. Heittoja harjoitellaan askel kerrallaan, vaiheittain, toistoharjoituksena ilman heiton loppuunvientiä, ja lopulta kokonaisuutena horjutus-sisäänmeno-heitto. Heittoja voidaan yhdistellä, jolloin epäonnistunut heittoyritys johtaa toiseen heittoon. Myös heitonjälkeistä kamppailutilannetta (mattotekniikkaa) harjoitellaan usein, pehmeästi suoritettuna myös alkulämmittelynä. Mattotekniikka sisältää sidontoja, lukkoja ja kuristuksia, mutta perustuu ennenkaikkea matossa liikkumiseen vastustajan liikkeitä ennakoiden. Intensiivisin harjoitusmuoto sekä pysty- että mattotekniikoita harjoitellessa on randori, ottelua muistuttava harjoittelu.

Judoharjoitusten varustus:

  • Puhdas judopuku, puetaan päälle vasta pukuhuoneessa - ellei pukua ole, t-paita ja väljät verryttelyhousut ilman vetoketjuja. Judopuvut tilataan mielellään yhteistilauksena peruskurssin alussa.
  • Pyyhe - jalat pestään ja kuivataan hyvin ennen tatamille siirtymistä.
  • Puhtaat sandaalit - tatamille siirrytään puhtain jaloin, puhtaissa sandaaleissa. Sandaalit jätetään tatamin laidalle.
  • Kaikki korut, sormukset jne. riisuttava - treenikassiin, ja kassi tatamin laidalle. Pukuhuoneeseen ei jätetä arvotavaroita.


Ajankohtaisia tiedotteita myös Facebook-sivullamme!


Onko se kallista?

Kurssi-/jäsenmaksut

Syyskauden jäsenmaksu 100€, kevätkauden jäsenmaksu 100€, koko vuoden (1.9. - 31.8.) jäsenmaksu 200€.

Budokan ry:n jäsenmaksuun kuuluu vakuutus (tärkeä juttu!) ja oikeus osallistua sekä seuran että Suomen judoliiton tapahtumiin, leireille, koulutuksiin, harjoituksiin jne.

Budokan on siis judoliiton jäsenseura, ja judoliitto käyttää monien muiden lajiliittojen tapaan SUOMISPORT -jäsenrekisteriä jäsenten hallintaan. Suomisport on uusi järjestelmä, ja se saattaa aluksi tuntua hiukan erikoiselta, mutta onneksi palvelun pääperiaate on helppokäyttöisyys. Suomisportin käyttäjillä voi olla useita urheilulajeja joiden jäsenyyksiä voi hallita tämän palvelun kautta.

Palvelu toimii osoitteessa https://www.suomisport.fi/

Sivustolla ei tarvitse muistaa salasanaa. Anna kirjautumisessa sähköpostiosoite tai puhelinnumero, saat kertakäyttöisen koodin emailiin tai puhelimeen. Tuolla koodilla pääset sisään. Joka kerta uusi koodi.

Anna palveluun omat tietosi - lapsen tietoja kysytään myöhemmin. Nämä tiedot ovat ohjaajiemme käytettävissä, käytämme niitä vain jäsenyyden hallintaan sekä tiedottamiseen. Pidä huoli että tiedot ovat ajantasalla.

Jos olet ostamassa jäsenyyttä lapselle, lisää lapsesi tiedot seuraavaksi.

Kun tiedot on syötetty, valitse sivulta linkki "OSTAMAAN", sen jälkeen "JÄSENYYS" => "LAPSELLESI:" => "VAASAN BUDOKAN RY"

Seuraavaksi valitse Syyskauden jäsenyys tai Koko vuoden jäsenyys. Syyskausi kestää vuodenvaihteeseen saakka, koko vuoden jäsenyys 31.8.2019 saakka.

Lopuksi valitse maksutapa. Löytyy verkkomaksua, korttimaksua, laskua, erämaksua jne.

Kaikki Suomen Judoliiton jäsenseurojen jäsenet ovat oikeutettuja osallistumaan judokilpailuihin, erillistä kilpailulisenssiä ei ole.

Saman talouden 3. jäsen voi saada alennuksen jäsenmaksusta.

Judopuvut

Pyrimme tilaamaan peruskurssilaisille pukuja yhteistilauksena. Junioreiden kevyet harjoituspuvut maksavat n. 30-50€, isommat koot enemmän ja kisapuvut menevät helposti yli satasen tai kahdenkin.

Hinta, laatu, kankaan paksuus, paino ja kestävyys kulkevat käsi kädessä. Hyvin huollettu puku kestää vuosikausia (ellei judoka kasva puvun mitoista ulos).​

Vyökokeet

  • 5.kyu (keltainen vyö) 50eur, sisältää judopassin ja diplomin
  • 4.-1.kyu (oranssi, vihreä, sininen ja ruskea) 40eur, sisältää diplomin

Leirit, kilpailut

Seura tukee kilpailutoimintaa tapauskohtaisesti päävalmentajan harkinnan mukaan, samoin leireille osallistumista. Seura pyrkii järjestämään kimppakyytejä aina kun mahdollista.

Summa summarum

Aloittelijan ensimmäinen vuosi tulee maksamaan n. 300€, enemmän jos hankkii heti aluksi kalliimman puvun. Tatamilla ei paljon välineurheilla, kaikille kumarretaan puvun hinnasta huolimatta. Kustannuksia on mahdollista jakaa pitkin vuotta, ja seuraavat vuodet saattavat tulla halvemmiksi jos puku mahtuu päälle pidempään.