Escrima




Lajin historiasta

Escrima on lyömäaseellista ja aseetonta tekniikkaa sisältävä filippiiniläinen taistelutaito. Lukuisten valloittajien hallitsemassa Filippiinien saariryhmässä, taisteleminen on ollut olennainen osa vuosisataista elämää. Tästä syystä escriman kehityksessä näkyvät intialaisten, kiinalaisten, espanjalaisten ja japanilaisten taistelutaitojen vaikutus. Koska Filippiinien saariryhmä on hyvin hajanainen, sisältää escrima runsaasti eri sukujen hallitsemia paikkakuntakohtaisia tyylisuuntia. Laji tunnetaan myös nimillä Kali ja Arnis.

Espanjalaiset kielsivät "kahakaksi" nimeämänsä tai joissakin lähteissä "miekkailuksi" mainitun taistelutaidon harjoittamisen. Tällöin harjoittelu tapahtui salassa ja näiden taistelutaitojen pimennossa pito jatkui aina vuoteen 1899, jolloin USA otti Filippiinit valtaansa. Lajin tehokkuutta kuvaa, että amerikkalaiset hyödynsivät saarelaisten osaamista toisessa maailmansodassa tehokkaina viidakkotaistelijoina.

Filippiiniläiset taistelutaidot (FMA: Filipino Martial Arts) sisältävät yksinkertaisen tehokkuuden periaatteen. Vain ne tekniikat, jotka toimivat käytännön tilanteissa on jätetty tyylisuuntiin. Tästä syystä escriman periaatteet ovat erittäin hyvin sovellettavissa millä tahansa lyömävälineellä tapahtuvaa hyökkäystä vastaan ja tilapäisvälineiden käytön hyödyntämiseen myös aseettomassa puolustautumisessa!

Yleistä harjoittelusta

Escrimaan perehtyminen aloitetaan tyylisuunnasta riippuen noin 60-75 cm pituisen kepin käytöllä. Filippiiniläisissä taistelutaidoissa lähdetään liikkeelle ajatuksesta, että ihminen turvautuu konfliktitilanteessa useimmiten johonkin kättä pidempään. Kepeillä tapahtuva harjoittelu kehittää erittäin hyvin liikkumista, rytmitajua, liikekoordinaatiota ja vaistomaisia refleksejä. Aseharjoittelussa on keskeisenä tuntoaistin kehittäminen. Tällöin torjunnan jälkeen ja ennen omaa lyöntiä kosketetaan usein iskupistettä. Näin menetellään, koska kokemus on osoittanut, että pelkkä katsekontakti ei takaa riittävää reagointiaikaa lähitilanteessa. Loukkaantumisten estämiseksi nykyescriman harjoituksissa torjunta suoritetaan vastustajan keppiin.

Filippiniläisissä taistelutaidoissa ei tehdä eroa aseelliselle tai aseettomalle toiminnalle. Molemmissa osa-alueissa on kyse etäisyydentajun, liikkumisen ja ajoituksen kehittämisestä. Harjoitteluun kuuluu peruslyönnit eri suunnista ja niihin tehtävät torjunnat sekä vahvemmalla että heikommalla kädellä. Tyypillistä on opetella vastaliike ja vastaliikkeille vastaliike. Koska vastaliikkeiden opettelu on päättymätön prosessi, sisältää escrimaharjoittelu runsaasti sovellus- ja kombinaatioharjoitteita. Aina on kyettävä sulauttamaan oma tekniikka vastustajan kulloisiinkiin liikkeisiin.

Lyhyen ja keskipitkän etäisyyden taistelutaktiikka opetetaan kahden eri pituisen kepin käytöllä. Escrimaharjoittelu sisältää myös veitsitaistelun. Veitsen käyttö on mahdollista vasta sen jälkeen, kun perusliikkuminen ja kepin käyttö aseena hallitaan (turvallisuusnäkökohta !). Myöhemmässä vaiheessa opetus laajenee käsittämään myös lyönnit ja niiden torjunnat sekä potkut ja nivellukot.

Escrimassa liikutaan kuvitteellisen kolmion eri sivuilla, jolloin mahdollistuu nopea reagointi lähikamppailun tilannevaihteluihin. Koska oppilaalta edellytetään toimivaa puolustusta vastustajan lyödessä mielivaltaisesti, sisältyy harjoitteluumme myös sparrausta. Näissä ottelutyyppisissä harjoituksissa varmistamme turvallisuuden käyttämällä jääkiekkohanskojen ohella silmä-, kyynär- ja polvisuojia.

Budokanissa harjoiteltavat tyylit

Budokan ry:n escrimatoiminnan päätyylisuunta on englantilaisen, British International Fighters Federationin, Jay Dobrinin B.I.F.F. -järjestelmä. Lisäksi on otettu mukaan veitsipuolustautumiseen keskittyvä Baraw Sugbo. Lisää tyylisuunnasta täältä.

Tyylisuunnan motto on kuvaava: "Simple and to the point!". Tekniikat ovat erittäin suoraviivaisia, jolloin hyökkääjälle ei anneta mahdollisuutta vastaiskuun. Tyylisuunta pohjautuu mm. Rene Latosan järjestelmään ja Serrada escrimaan. B.I.F.F.- järjestelmässä harjoittelijan taso ilmaistaan housujen sivustaan neulottavilla eri värisillä kolmioilla. Näissä kuuden oppilastason jälkeen seuraa viisi ohjaajatasoa (level 1-5). Suomessa tyylisuunnan pääopettajana toimii Kaj Westersund Turussa.

Toinen harjoiteltava tyylisuunta on Pekiti-Tirsia, jossa pääopettajana toimii amerikkalainen Pekiti-Tirsia International'n William (Bill) McRath. Hänet kutsui Suomeen ensimmäistä kertaa Kaj Westersund vuonna 1997, jonka jälkeen McRath on vieraillut maassamme säännöllisesti seminaareja pitämässä. Pekiti-Tirsia tarkoittaa lähietäisyyttä. Tyylisuunta on syntynyt Filippiinien Negrosin saarella 1897 Norberto Tortalin kehittämänä. Lajia opetetaan alkuperämaassaan myös poliisin ja armeijan erikoisyksiköille. Järjestelmä on erittäin laaja, mahdollistaen erikoistumisen jollekin osa-alueelle. Esimerkiksi harjoittamamme potkunyrkkeilytekniikat perustuvat järjestelmän kickboxing-osuuteen, missä potkut ovat pelkästään käytännönläheisiä alapotkuja. Lisää tyylisuunnasta täältä.

Escrima tarjoaa taatusti mielenkiintoisen haasteen kaikille todenmukaisesta itsepuolustus- ja taistelutaidosta kiinnostuneille.

Miten pääsen mukaan?

Tiedustelut 0500 719283 tai hannu.maunula@netikka.fi