Judopuku

Judopuvun hoito-ohje

Puhdas judopuku vaihdetaan päälle vasta salin pukuhuoneessa. Tämä siksi ettei puku likaantuisi jo matkalla salille - asfalttipöly, kaikki mitä autossa, tienvarsilla ja parkkipaikoilla saattaa tulla vastaan, lemmikkieläinten hilse/karvat, nämä jääkööt ulkovaatteisiin pukuhuoneeseen. Koskee ihan jokaista harrastajaa - muksuja, junioreita, aikuisia, valmentajia.

Toiseksi, puku kannattaa pestä jokaisen treenin jälkeen. Jos puku ei ole hikinen, niin on syytä ilmoittaa ohjaajalle että harjoitukset ovat olleet liian kevyet. Jos ei aio pestä pukua joka treenin jälkeen, niin ainakin se kannattaa tuulettaa kuivaksi välittömästi treenin loputtua.

Housut

Vyötärönauha kulkee ensin takaosan kujan läpi, sitten etuosan kujan läpi, ja sitten uudestaan takaosan kujan läpi. Kiristä nauha vetämällä molemmista päistä "ulospäin", keskitä nauha niin että nauhan päät kohtaavat etupuolella, jonne ne solmitaan. Hauska mutta informatiivinen video aiheesta.

Judopuvun housujen lahkeiden pituus kannattaa myös tarkistaa ajoissa. Perheen ompeluvastaava ei välttämättä ole hirveän iloinen jos pitkistä lahkeista ilmoitetaan juuri varttia ennen lähtöä treeneihin. Judoliiton määritelmä on "ulottuvat enintään nilkkaniveleen saakka ja vähintään 5 cm nilkkanivelen yläpuolelle" - käytännössä housut eivät saa jäädä kantapään alle, liukastuminen tatamilla aiheuttaa herkästi ihan turhia vammautumisia.

Vyö

Vyö kannattaa pestä käsin ja purkautuneet ompeleet on hyvä "päätellä" solmulla etteivät purkaudu enempää.

Vyön sitominen kannattaa myös opetella kotona, ettei harjoittelua tarvitse keskeyttää solmukoulun vuoksi. Katso täältä idioottivarma ohje vyön sitomiseen.

Näin se puku pestään:

 1. Käännä takki ja housut nurinpäin

  • Voit pestä vyötärönauhan irrallaan pesupussissa

 2. Lataa pyykkikone täyteen samanvärisiä pukuja

  • EI VYÖTÄ SAMAAN PYYKKIIN! Vyön väri tarttuu pukuihin..

 3. EI KLORIITTIA VALKAISUUN! Heikentää puuvillakuituja.

  • Vanish ja muut happeen perustuvat ovat ok.

 4. Pesuohjeissa lukee joskus 40 astetta, suosittelen silti 30.

 5. EI KUIVAUSRUMPUUN! Takki kutistuu herkästi!

 6. [Ulos] narulle kuivumaan ja tuulettumaan.

Tänään ainakin allekirjoittaneen pihaan paistaa aurinko todella intensiivisesti, ja se on vanhin mutta yhä tehokas tapa valkaista valkoisia kankaita. Periaatteessa auringon UV-säteily saattaa myös hajottaa puuvillakuituja, mutta eipä puku ole vielä hajonnut.