Judopallo

Kumikata- ja uchikomi-harjoittelu voi olla joskus tylsää, varsinkin kun kesäloma painaa päälle ja juniorit tahtovat pelata! Miten saadaan tavallisista peleistä enemmän "judollisia" harjoituksia? Voisiko ratkaisu löytyä pukukaapista, vai täytyykö aina ostaa uusia välineitä?

Judopallo

Judosalin kaapin pohjalta löytyy aina niitä hyvin kypsytettyjä, täysin hylättyjä judotakkeja, joita ripustetaan leuanvetotangoille ja sidotaan vetokumeihin tai puetaan paininukelle. Salin pienimmät jäävät paitsioon, olisiko jotain kevyempää treenivälinettä tarjolla?

Idea judopallosta syntyi välinevarastoa siivotessa, kun vanhat takit olisi pitänyt hävittää. Ensin syntyi ajatus tehdä takkikankaasta pehmeitä palloja junnujen leikkeihin, mutta palloista tuntui puuttuvan jotain, johon tarttua. Kahva!

Keksimme jättää pallon ulkopuolelle hieman tarttumavaraa, ja judotakin kaulus tuntui sopivan sauman koristeeksi. Tennispallosta tuttu sauma tarjoaa otemahdollisuuksia pallon kaikille sivuille.

Kaikki ylimääräinen materiaali meni pallon täytteeksi, joten mitään ei mennyt hukkaan. Pallo on vain puoliksi täytetty, jolloin se on turvallinen ja monipuolinen harjoitteluväline.

Pelejä ja leikkejä

Polttopallo

Junnujen polttopallossa on ankara sääntö, että pallo ei saa karata toisen harjoitusryhmän jalkoihin - pyöreä pallo voi aiheuttaa vaaratilanteita randorissa. Puoliksi täytetty pallo ei vieri.

Kopittelu

Pari heittelee palloa edestakaisin toisilleen. Vaikeustasoa voi lisätä ottamalla heiton kiinni yhdellä kädellä, liikkumalla, tai toisen parin yrittäessä katkaista heittoja välissä.

Judorugby

Rugbyn tai amerikkalaisen jalkapallon sääntöjä mukaillen, mutta judopalloa SAA REPIÄ vastustajalta. Pelaajien taitotasosta riippuen myös pelaajia saa horjuttaa, kaataa tai heittää. (Lisäsääntönä: pallollinen ei saa ottaa askelia).

Hautominen

"Uke" halaa palloa kilpikonnapuolustuksessa, ja "Tori" yrittää kiskoa pallon itselleen, jolloin osat vaihtuvat.


Valmistusohje

Tarvikkeet: Yksi käytöstä poistettu aikuisten judopuvun takki, huonekalulankaa.

Esivalmistelut: Pese judotakki, kuivata huolellisesti. Ompelu onnistuu vain kolmisyöttökoneella koska saumoista tulee erittäin paksuja.

Kaava: vieressä ompelimo-verhoomo Willa-Wasan laatima kaava. Käytännössä kaava muodostuu kahdesta n. 30cm ympyrästä joita yhdistää ohut "kaula". Kuvan kaavaan täytyy lisätä hiukan saumavaraa.

Työvaiheet:

  1. Leikkaa takin paksu kaulus kokomittaisena irti takista, jätä hieman saumavaraa.

  2. Piirrä ja leikkaa takista kaksi kaavan mukaista kappaletta, mahdollisimman ehjästä kohdasta. Vältä paksuja saumakohtia.

  3. Pallon kappaleet ommellaan toisiinsa oikeat puolet vastakkain, kauluksen saumavara pallon sauman väliin, siten että tukeva kaulus jää nurinpäin olevan pallon sisään. Saumasta täytyy jättää tarpeeksi pitkä osuus ompelematta että pallon saa käännettyä aukon läpi oikeinpäin.

  4. Täytä pallo väljästi valkoisella puuvillasilpulla (pallon lopullinen paino n. 1,1kg), ja ompele täyttöaukko umpeen. Värillinen täyte saattaa värjätä pallon pesussa.